مخالفان کنسرت های موسیقی چه می گویند؟
شروع مخالفت ها با اجرای زنده موسیقی در کشور همراه با دهن کجی به قوانین و مقررات جاری کشور بود. این که گروه یا گروه هایی با حمایت و پشتیبانی های پنهان و آشکار ؛ از خط قرمز قانون نظم و انضباط اجتماعی عبور کردند و حتا با ارسال پیامک های انبوه عموم جامعه را به تجمع دعوت نمودند بر هیچکس پوشیده نیست.
در این یادداشت بر آن هستیم تا ابتدا خواسته های مخالفان با اجرای زنده موسیقی را بیان نماییم .
مخالفان برگزاری کنسرت ها عموما از افراد متدین و محترمی هستند که بر اساس آموزه های دینی موسیقی های شاد که موجب از خود بی خود شدن شنونده و انجام حرکاتی (رقص) بشود را حرام می دانند .
مخالفان کنسرت های موسیقی باز بر اساس آموزه های دینی معتقدند که درآمد چند ده میلیونی در یک برنامه ی دو ساعته برای کنسرت گذار اشکال شرعی دارد.
مخالفان برگزاری کنسرت های موسیقی می گویند اختلاط زن و مرد در اینگونه برنامه ها زمینه را برای گناه فراهم می کند.
و اینکه مخالفان کنسرت ها اعتقاد دارند اساسا برگزاری کنسرت نه تنها حرکتی فرهنگی نیست که نقطه مقابل آن است.
تا اینجا با دلایل مشهور مخالفت این گروه از جامعه با برگزاری موسیقی زنده در ملا عام آشنا شدید اینک قصد ان داریم که به مراحل اخذ مجوز تا اجرای یک کنسرت موسیقی بپردازیم.
کسی که می خواهد کنسرتی برگزار کند اول از همه می بایست دارای پروانه ی کار یا همان مجوز فعالیت از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد. کنسرت گذار مدیرعامل شرکتی فرهنگی هنری است که مطابق قوانین موجود در وزرت فرهنگ و ارشاد اسلامی تمامی صلاحیت های فنی و هنری این کار را دارد.
پس از آنکه کنسرت گذار ؛ درخواست برگزاری کنسرت را به ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی در شهرستان مورد نظر ارائه می کند فرم هایی دریافت می کند که در آن اسامی نوازندگان ؛ فایل صوتی یا تصویری قطعات مورد نظر ؛ محل اجرا ؛ تعداد صندلی ها ؛ بهای بلیت و متن ترانه ها به همراه نام ترانه سرا و خواننده را نوشته و در اختیار اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار می دهد.
اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف است نامه ی درخواست و فرم های تکمیل شده ی پیوست را جهت کامل شدن روند کار به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان متبوع ارسال نموده و پس از دریافت نظر اداره کل ؛ موافقت یا عدم موافقت با برگزاری کنسرت را به تهیه کننده (کنسرت گذار ) کتبا اعلام و ابلاغ نماید.
در صورتی که با برگزاری کنسرت موافقت شده باشد ؛ کنسرت گذار می تواند مطابق قوانین و مقررات موجود در محدوده ی زمانی اعلام شده از سوی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به تبلیغات و چاپ بلیت با نظارت مستقیم اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدام نماید.
مسوول هماهنگی با نیروی انتظامی ؛ اماکن و نیز معاون امنیتی و اجتماعی فرمانداری ؛ اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی است و هر کدام از این نهادها و مسوولین پاسخ ابهامات و پرسش های خود را می بایست از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بگیرند.
برای روشن تر شدن موضوع ؛ روال اخذ مجوز در بندرعباس را از زبان «کیومرث مرادی» مدیر عامل شرکت فرهنگی هنری شرکت هنرمندان خاک جنوب ؛ کنسرت گذارهای قدیمی و شناخته شده ی این شهر ملاحظه نمایید:
در یکی دوسال اخیر شاهد برگزاری کنسرت های فراوانی در بندرعباس هستیم وضعیت برگزاری این گونه کنسرت ها را چگونه ارزیابی می کنید ؟
این رابگویم که در سطح کشور نیز به همین منوال است و روند صعودی پیدا کرده مثلاً شیراز که هیچ وقت مجوز نمی دادند اکنون یکی از قطب های کنسرت شده و به تازگی در شهرهای اصفهان ،گیلان ، تبریز رونق گرفته و دید مسئولان به این عرصه هنری درکشور بهتر شده است و در استان خودمان هم به همین صورت می باشد.در استان خودمان کنسرت ها با استرس برگزار می شود ، با توجه به اینکه هرمزگان را در تمام دنیا با موسیقی می شناسند اما فضای آزاد مناسبی در این زمینه ندارد. در برگزاری کنسرتها با مشکلات مختلفی مواجه میشویم یکی از معضلات انتظاراتی است که مسوولان و ادارات از تهیهکنندگان کنسرتها برای رایگان در اختیار قرار دادن بلیت کنسرتها دارند. در سالن ۷۰۰ نفری آوینی در هر سانس باید ۱۵۰ بلیت رایگان اعطا شود. که این دیگر به صورت عادت برای برخی ها در آمده است ، برخی به در آمد حاصل از کنسرت ها چشم دارنددر صورتی که در برخی از مشاغل کاذب پولهای میلیونی رد وبدل می شود ولی کسی به آنها توجه ندارد چون تبلیغات ندارند !!! و علنی نیستند! ولی بعضی از دوستان باچرتکه انداختن و ماشین حساب درآمد کنسرت ها حساب می کنند بدون اینکه منوجه هزینه ها باشند و یا خبری داشته باشند.موضوع دیگر اینکه به هنرمندان موسیقی مجوز تبلیغات عکس را نمی دهند و این موضوع باعث ریزش ۳۰تا۴۰درصدی فروش می شود ؛ در صورتی که در سطح شهر عکسهای نا مناسب و تبلیغاتی زیادی می بینند که جالب است همین دوستان به آنها توجه ای ندارند و فقط به هنرمندان موسیقی این اجازه را نمیدهند.
اشاره ای کردید به اینکه کنسرت ها با استرس برگزار می شود این استرس ها به چه دلیل است ؟ مگر نه اینکه موسیقی باید به انسان آرامش دهد ؟!
متاسفانه محدودیت ها و سختگیری ها در این بخش با وجود اخذ مجوز از ارگانهای مختلف تا پس از برگزاری کنسرت هم ادامه دارد به طوری که ۷۲ساعت مانده به کنسرت ، شب مرگ ما است و نکند کسی سنگ اندازی کنند.یکی دیگر از مشکلات برگزاری کنسرت همین موضوع است تعداد انگشت شماری هستند که شب قبل از برگزاری کنسرت ها تصمیم می گیرند که کنسرت ها را کنسل کنند و دیدگاه مناسبی از برگزاری یک کار فرهنگی در شهر ندارند . به موسیقی باید توجه ویژه ای شود و کمی برای نشاط مردم انعطاف داشته باشند . به خدا ما هم مسلمان هستیم و ایام مذهبی که همه ما به آن اعتقاد داریم را رعایت می کنیم.در زمان آقایان امیرزاده ، مریدی زاده درب اتاق به روی همه هنرمندان موسیقی باز بود و حمایت ویژه ای از موسیقی داشتند اکنون نیز شخص پیشدار به عنوان سرپرست فعلی نیز با تمام مشکلات از ما حمایت می کنند اما برخی از ترس از دست دادن صندلی یا محکم نگه داشتن آن حتی سر سوزنی حمایت نمی کنند ولی بعد توقعات جالبی وجود دارد . در واقع ثبات فکری و تمرکز در ارشاد و انجمن و اماکن عمومی معطوف به خنثی کردن این مشکلات می باشدتا مبادا کنسرتی لغو شود و ضررهای جبران نا پذیری صورت بگیرد و جای اینکه انرژی ما صرف کار و نحوه اجرا شود در استرس و دلشوره در فکر راهی برای جلوگیری از کنسل شدن کنسرت ها هستیم . اگر یک برنامه موسیقی مشکل دارد و چرا از وزارت تمام محتوا را بررسی می کند بند به بند از نوع موسیقی تا هنرمندان و ترانه ها و مسائل حراستی بعد مجوز را برای استانها صادر می کنند ولی در استانها برای خودشان تصمیم دیگری می گیرند بنابر این باید این فضا شکسته شود محدودیت ها را مرتفع زیرا چنانچه با این وضعیت ادامه پیدا کند دیری نخواهد گذشت که با کنسرت ها باید خداحافظی کرد .و هنرمندان و خانواده ها به جای همین۲ساعت بروند کنج خانه ها بنشینند.
هزینه برگزاری اینگونه کنسرت ها چقدر است ؟
بستگی به خواننده و بومی یا کشوری بودن و محبوبیت خواننده واثر مهم آن دارد . هزینه خوانندگان استانی با گروه کامل نوازندگان از۵میلیون تومان آغاز وخوانندگان ملی با گروه کامل از ۱۰ میلیون شروع و ۲۰ میلیون در هر سانسی ختم می شود که به آن هزینه های سالن اجرا تبلیغات ،هزینه اسکان ، هزینه پرواز برای حداقل ۱۲نفر رفت و برگشت و هزینه نور صدا و… باید اضافه کرد.
مهمترین مشکل عمده موسیقی را چه می دانید ؟
مهمترین مسئله همانگونه که عرض کردم در بخش اجرای کنسرت هاست . برخی اخبار نادرست و منفی به ارگان های ذیربط در خصوص برگزاری کنسرت ها می دهند و موجب متضرر شدن تهیه کنندگان می کردند به طوری که برای اخذ مجوز یک کنسرت حدود دو هفته باید تلاش کرد و شخصی به راحتی یک شبه مجوز را باطل می کند .و هیچ کس برایش مهم نیست که یک جوان با چه مشکلاتی ۵۰ میلیون راجمع کرده که یک کار فرهنگی را انجام بدهد و یک شبه همه آن را از دست بدهد اگر خواست خدا و کمک دوستانی همچون آقایان پیشدار، جهانبخش ،جناب سرهنگ میرزاوندو دیگر دوستان در فرمانداری نبود خیلی از اجراهای ما به دلایل غیر منطقی در استان کنسل می شد.
انتظار شما از مسوولان چیست ؟
من ضمن تشکر از آقای جهانبخش رئیس انجمن موسیقی و پیشدار سرپرست ارشاد هرمزگان و جناب سرهنگ میرزاوند و جناب سرهنگ عقیانی رئیس پلیس و جانشین پلیس اماکن عمومی امیدوارم ارگان های مرتبط با برگزاری کنسرت کمی حمایت را بیشتر کنند و مردم نیز با استفاده از این کنسرت ها لحظات شادی را در کنار خانواده برای خود رقم بزنند .
مدیر کل دفتر موسیقی از یک شورای فراقانونی پرده برداشت
پس از آنکه نیروی انتظامی مجوز کنسرت محسن یگانه در استان آذربایجان شرقی را به دلیل رعایت نکردن جدایی زنان از مردان لغو کرد، پیروز ارجمند، مدیرکل دفتر موسیقی اعلام کرده است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهان تفکیک جنسیتی کنسرتهای موسیقی نیست و اگر بنا باشد زنان را از مردان جدا کنند، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ترجیح میدهد کنسرت موسیقی برگزار نکند.
نخستین بار بحث تفکیک جنسیتی هنگام برگزاری کنسرتها در خراسان شمالی و استانهای مازندران و گیلان در میان آمد و به زودی دامنه آن به استانهای آذربایجان شرقی و غربی گسترش یافت. اکنون معلوم شده که شورای فراقانونی برگزاری کنسرتها در این زمینه تصمیم میگیرد و سپس نیروی انتظامی وارد عمل میشود و مجوزی را که وزارت ارشاد برای برگزاری یک کنسرت صادر کرده، لغو میکند.
پیروز ارجمند، مدیر کل دفتر موسیقی در نشست خبری برنامه موسیقی مناطق آزاد میگوید این موضوع مورد تأیید وزارت ارشاد نبوده و ارشاد با هرگونه برخورد انتظامی در سالن کنسرتها مخالف است.
پس از لغو کنسرت محسن یگانه در استان آذربایجان شرقی، یکی از مقامات استان به روزنامه شرق، چاپ تهران خبر داده بود که طرح تفکیک جنسیتی کنسرتهای موسیقی را نیروی انتظامی در میان آورده و شورای برگزاری کنسرتها که یک نهاد فراقانونی است آن را تصویب کرده است. ظاهراً مخالفتهای کارشناسان هم مورد توجه قرار نگرفته بود.
مخالفان تفکیک جنسیتی کنسرتها به اهمیت نهاد خانواده ارجاع میدهند و میگویند کنسرتهای موسیقی که اغلب از ساعت هفت بعد از ظهر به بعد برگزار میشود، فرصت خوبی را برای خانوادهها فراهم میکند که شبی را به خوشی در کنار هم بگذرانند. موافقان طرح تفکیک جنسیتی به «هنجارشکنیهای اخلاقی» اشاره میکنند.
پیروز ارجمند، مدیر کل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته است: «اگر مدیرکل ارشاد استان آذربایجان غربی مجوز تفکیک جنسیتی کنسرتهای شهرستان ارومیه را امضاء کند ما از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای جلوگیری از چنین امری اقدام خواهیم کرد چون تمامی ادارات کل ارشاد استانها تابع برنامههای وزارت ارشاد هستند.»
از سوی دیگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوران وزارت علی جنتی تلاش میکند با تمرکززدایی به استانها اختیارات ویژه بدهد. با توجه به سلایق و سیاستهای مختلف در استانهای کشور، ممکن است فروبستگیهای فرهنگی ادامه یابد، بدون آنکه مسئولیت مستقیم متوجه دولت باشد.
- ۹۳/۰۸/۰۱